En riktigt GOD JUL önskar vi på Rödtassen!

Jag VILL INTE vara Tomte!! har jag ju sagt!!

God Fortsättning på 2011 önskar Rödtassarna

Mor och son inväntar nyårsfirandet!

Christmas presents from Tuure and family in Finland

- Merry Christmas and A Happy New Year -

Skärp er nu ungar - annars blir det inga julklappar!

Vad tänker du på mamma? undrar Ruffa.Spralliga Ruffa är nu anmäld till vårens första viltspårprov som ska gå av stapeln i Valborgshelgen i Östsvenska Taxklubbens regi. Det blir hennes 3:e öppna spår. Det var ett tag sen vi tränade så det ska bli spännande att se hur hon lyckas. Hur gick det nu då? Svaret hittar man ovan under Nya Resultat.

Eftersom lilla busiga Ruffa ständigt är på alerten och med på allt nytt jag hittar på så har vi börjat en kurs i Rallylydnad . Vi är ett litet gäng som träffas på Bro Brukshundsklubb och tränar olika moment framför uppställda skyltar med pilar och uppmaningar. Vi har precis börjat, men det verkar vara en kul aktivitet som hundarna uppskattar och man får träna upp ögonkontakten med hunden som man har stor nytta av i alla sammanhang faktiskt. Både Sigge och Ruffa är med och vill helst busa med varandra, men vi ska försöka fokusera lite mer på skyltarna nästa gång. Massor av gott godis och en liten leksak kan göra susen. Men Ruffa, vi får nog öva lite mer tror jag.

Hur var det nu man gjorde? Framför - bakom - eller uppepå skylten?

F d Kaniner som numera är dvärgar efter inmätningen.
Grattis till Posin som fyller 17 år idag 10 mars 2010!Posin snart 17 år still going strong.

Rödtassarna alltid på spaning efter spänning.

Äntligen har den efterlängtade snön kommit till Viksjö.
Famnen full av valpar - en härlig känsla! Har varit och hälsat på hos kollega med blandade kaniner. Helt underbart!


Sigge har haft semester och hälsat på sin mor och syster som bjöd på lite goda kluriga nyheter.

Men man måste jobba för brödfödan på det här pensionatet. Det gäller att ligga i.Det är lätt att tappa bort sina hundar på promenaderna i skogen så här på hösten.

Kan ni hjälpa mig att hitta Tessan och Ruffa ?-------------------- men där är dom ju!


Rödtassen Ronaldo /Sigge har varit och hälsat på gammelmatte på jobbet. På lördag ska syskonen Rödtass på utställning i Sollentuna. För Sigge blir det första gången, så det ska bli spännande.

Varför hamnar JAG alltid i skuggan? undrar nog Posin.

JAG har inte gjort nåt tycks Tessan tänka.


Snart blir det nog för kallt för fästingarna så vi kan ta bort halsbanden för den här säsongen. Det ska bli skönt att bli av med dem.

Ruffa tog ännu en 1:a i öppen klass. Nu satsar vi på ett viltspårchampionat till våren!

Att träna och gå viltspår med sin hund är en fantastiskt rolig aktivitet, hunden får jobba med nosen under kontrollerade former i lina iförd spårsele eller brett halsband. Jag brukar använda ett särskilt halsband då en sele lätt kan fastna i undervegetationen eftersom taxen har så lågt markavstånd. Spåret ska vara ca 600 meter långt, vara nattgammalt och genomföras i omväxlande skogsterräng, över stock och sten, innehålla 4 vinklar, vissa med bloduppehåll och återgång och även raksträckor med bloduppehåll. Det krävs god koncentration, uthållighet och bra kondis av hunden för att fullfölja spåret på lämpligt sätt. Gissa sen om den lilla taxen ser stolt ut när hon bär hem sin nyfunna trofé?!

Rödtassen Ruffa klarade anlagsprovet med glans! Domare Göran Ädel sa: Det här var det bästa anlagsprov jag sett på länge! Vad säger man? GRATTIS RUFFA!!
Taggade som vi var bestämdes raskt att Ruffa ska gå öppen klass redan imorgon! Fortsättning följer.

Kl 16 idag 26/9 tar Ruffa sin första 1:a i öppen klass viltspår. Spåret har legat nära 20 timmar när hon letar sig fram mycket koncentrerad och målmedveten i sitt spårande. Man kan se att hon tar det på största allvar. Men plötsligt stannar hon till med nosen i backen och norpar åt sig ett par harpluttar - det tar ju på krafterna det här så hon måste väl fylla på med lite "red bull". Hon klarar i alla fall upp alla svårigheter - och de är många i ett ökl - och sen kommer skottprovet. Ruffa får sitta på en stor sten så Göran kan se hennes reaktion (hon syns ju knappt i blåbärssnåret). När det smäller stelnar hon till, men skäller inte, som Tessan brukar göra, sen får hon fortsätta ytterligare en liten bit innan hon hittar den åtråvärda rådjursskanken som hänger knappt synlig i en buske. Trofén bär hon stolt tillbaka till bilen. Det var duktigt gjort av en knappt 10 månader gammal kanintax!
Och imorgon 27/9 är det Tessans tur. Hon är anmäld till Taxklubbens SM/KM-spår. Hon kommer att få spåra i skogarna i Botkyrka. Alltså än en gång - fortsättning följer!

Nej det gick inte lika bra för Tessan i Botkyrkaskogarna. Hon hade nog glömt nosen hemma idag. Ingenting stämde och hon blev inte ens glad när hon till slut hittade skanken. Nosade lite på den, sen gick hon sin väg. Men skam den som ger sig - Bättre lycka nästa gång.

Ronaldo/Sigge i vårsolens glans på Ekerö

Grattis till Tessan som har fyllt 3 år 27 augusti !!


Vi har haft en härlig dag på Östsvenska Taxklubbens stora utställning i Ulriksdals Slottspark 29 augusti - samma dag då valparna fyller 9 månader - 140 taxar var anmälda i alla storlekar och hårlag, varav 21 st var valpar. Både Rödtassen Ruffa och Rödtassen Ru/Daisy lyckades komma till finalen! Ruffa blev BIS-valp 2! Daisy går numera i korthårsringen och blev BIR och BIS-valp Reserv i finalen med väldigt fin kritik.

Gammelfarmor Posin, 16 1/2 år, var förstås med på Taxens Dag 2009 och visade att gammal är äldst - och hon var verkligen äldst på plan.
Fotografen för dagen heter Ulrika Silén.

Contessan gjorde det igen - 1 ökl viltspår 30 juni i Dreverklubbens regi.

I trakten av Norrtälje tog Tessan ytterligare ett 1:a pris ökl för domare Leif Henriksson. Lika varmt och torrt och lika tuff terräng som förra spåret, men Tessan lyckades än en gång. Leif tyckte taxen löste uppgifterna på ett utmärkt sätt och vid återgången med bloduppehåll i vinkel hördes ett belåtet: "Det var som tusan - det var länge sen jag sett nåt liknande"!! Såå liten och såå duktig!

Grattis Ruffa på 1-årsdagen som firas med köttfärs/leverpastejtårta!!


Dessa profiler tillhör Ruffas syskon - Daisy till vänster och Sigge till höger. Lika? Inte särskilt, men lika vackra!!


Wow vilken loop !! Den var häftig!...................Tänk om man kunde flyga så där!

Nordisk Segrarutställning UTK i Gimo 27-28/6

Nordisk Segrarutställning - men det blev inte mycket segrar för våra små rödtassar i utställningsringen den här helgen. Stor konkurrens från både Norge, Finland och Danmark med många vackra taxar. Bedömning gjordes både lördag och söndag av olika domare. Vi fick fina kritiklappar - bägge dagarna - men man kan inte tro att bedömningarna gäller samma hund!! Men Idrottsplatsen i Gimo är ett härligt ställe och det var varmt och skönt och bra arrangerat av Upplands Taxklubb och vi hade väldigt trevligt med gamla och nya vänner.

Viltspårprovet i Gimo 26 juni 2009

Tessan har erövrat 1:a pris ökl i 30 graders värme vid Risinge Skjutfält i Gimo. Stig Söderqvist som var domare tyckte hon gjorde ett superbra sök i den svåra och mycket torra terrängen. Tyvärr dröjde hon sig kvar lite för länge vid återgången i vinkeln, så hon fick inte full pott, men vad gör det! Grattis Tess, det gjorde du bra! Matte är mäkta slolt.

Utställningen i Bro-Håbo 31 maj 2009

Brukshundsklubben Bro-Håbo anordnade en fin utställning i härlig miljö, inte långt från Stockholm med fint klippta stora gräsytor som kantades av lummig skog med promenadstigar och en stor hage med islandshästar strax bredvid. Vädret visade sig från sin allra bästa sida - kanske något för varmt - men det gick bra att få tag på skugga. Över 100 hundar av olika modeller och åldrar deltog.

Rödtassen Ru "Daisy" fick HP och blev BIR i sin klass. Hon fick byta klass och gick i korthårsringen - så kan det bli i taxens värld - medan Ruffa deltog bland strävhåren och även hon fick HP och blev BIR. I BIS-finalen höll hon sig kvar länge, men räckte inte riktigt till slutet.
Mamma Contessa blev BIR och slutade som BIG-3. Alla Rödtassarna fick mycket fin kritik av Kjell Lindström som dömde vår grupp för dagen.

Nu har vi fått blodad tand och nästa utmaning är i Gimo - Nordisk Segrarutställning bara för taxar! Där ska även Tessan göra sitt andra spårprov. Spännande tider väntar.

Systrarna Ru och Ruffa har varit på utställning igen och vunnit fina priser!

Ruffa har debuterat i utställningsringen - BIR och Hederspris

1 maj hade Enköpings Brukshundsklubb inofficiell utställning för alla raser. Ruffa och Contessa deltog och både mor och dotter kammade hem BIR med HP i sina respektive klasser. "Lillasyster" Ru var också med och fick Hederspris och alla tre taxarna fick väldigt fin kritik av Berit Malm som var domare. Fantastisk debut i ett härligt väder.

Ru och Ruffa är lika - men ändå så olika.

Solen sken från en klarblå himmel hela dagen.

Måste det ta såå lång tid att gömma min lilla "kanin" matte?

Din stora Bamsevarg - Tänk på att vi är 3 mot 1 !!

Muskabo Erica "Posin" fyller 16 år idag 10 mars - vår gamla fina kloka gammelmormor som både är utställnings- och viltspårschampion trivs bra ihop med ungdomarna om de uppför sig och inte försöker stjäla hennes tuggben - då blir det liv i luckan!

Härlig skogspromenad där snön fortfarande lyser vit - men vad var det som hördes där?

Skönt med en egen liten korg - men skönast är att dela den med mamma eller gammelmormor förstås.

Först kom Sigge och hälsade på - nästa dag var det Daisys tur. - Kanske de längtar tillbaka till föräldrahemmet?

Lilla tuffa Ruffa är såå nöjd, hon har hittat en ny lek- och sovkompis nu när syskonen flyttat. Undrar bara om Gammelposin är lika glad?

Men det finns ju fler sätt att sova på. Ruffa är inte bara sin mor upp i dagen, hon har även tagit efter Tessans sätt att bädda in sig ordentligt.

Trygg promenad i skymningen. Ruffa håller sig varm i sin stickade tröja.


Sol - snö och 10 grader kallt - härligt vinterväder.


Trillingarna Ru, Ronaldo och Ruffa är redo att stå på egna tassar.

Valparna på väg att lämna mamma och syskon för att börja sina nya liv. Hejdå Sigge, vi ses snart på en valpträff.

Sista natten med gänget. Nu har de blivit chipmärkta, fått sina första sprutor och alla tre väger ca 2 kg.

Tessan tycker fortfarande om att leka med sina småttingar.

Nu har valparna blivit 8 veckor och det är snart dax att lämna föräldrahemmet.

Valparna har nu blivit hela 6 veckor och alla väger ca 1,3 kg. Vuxenvikten blir ca 3,5 kg. De har varit ute i trädgården och skuttat runt efter frusna löv och små kottar. De håller även på att lära sig gå i koppel. Det här är Ruffa som just har somnat efter bus med syskonen.

Ruffa och Ru är stilla en kort sekund för fotografering. Ru, som även kallas Daisy, sover sött strax efteråt.

Ronaldo är en cool kille som kallas för Sigge. Han är en liten sömntuta, han går och knyter sig först och vaknar sist!

Nu är det mest bus och mat och sova som gäller dagarna i ända medan Tessan håller ett vakande öga på sina småttingar.

Contessas valpar har nu fått sina namn: Ronaldo, Ruffa och Ru och de är snart fyra veckor gamla och har börjat busa med mamma och varandra. Men de tycker nog bäst om att sova fortfarande! !

Tessan har kärt besvär med att mata och tvätta sina tre valpar som hunnit bli 2 veckor. De har mer än fördubblat sin födelsevikt och de har även öppnat ögonen, små plirande blågrå ögon!

Tre bedårande små taxvalpar är födda den 29 november 2 tikar och 1 hane - Välkomna till världen!!

Hanen och en av tikarna är bortlovade och den andra tiken stannar hos oss på Rödtassen.

Nu har det gått drygt en vecka sedan valparna föddes och de äter och sover och kickboxas i sömnen och Tessan verkar trivas väldigt bra med sin nya roll som mamma. Än så länge vill hon inte att Posin tittar in i valprummet och "gammelmormor" accepterar snällt de nya reglerna.

Bilder från valparnas fortsatta uppväxt finns under "Mina Hundar" och Tessans valplåda.

Kapitel 3 Morris egen bok


22 november och vi kan tydligt känna hur valparna sparkar i magen, men

Tessan springer fortfarande obehindrat på promenaderna och följer snabbt harens olika vägar i nysnön.
Idag är det 18 november och Contessan påbörjar snart sin 8:e dräktighetsvecka och visar villigt upp sin stora fina mage!Det här är Sulaatiks Piettax-Tranetax, pappa till Tessans blivande valpar.

Vi väntar på små små taxvalpar med färg, fart och fläkt....

men vi får ge oss till tåls lite till - närmare bestämt till de första dagarna i december, strax efter 1:a advent!

Tessans mage har blivit större...

och hon har äntligen återfått aptiten efter flera dagars petande i maten och när vi beräknar nedkomsten så landar vi på de första dagarna i december. Nu väntar vi med spänning!

Tre veckor har gått...

sen Tessan var på semester i Skagen och nu mår hon lite illa på morgnarna, vilket är ett gott tecken!

Titta gärna in i "Tessans Hörna"under Mina hundar, där finns lite fler bilder tagna i Danmark.

Kärlek vid första ögonkastet 1 - 3 oktober

Contessan har varit i Danmark och träffat Sulaatik´s Piettax Tranetax och ljuv musik uppstod!
Nu väntar vi med spänning på resultatet.
Piettax har många fina utmärkelser, bl a CACIB, BIR och BIM på olika utställningar i Europa och är en fantastiskt trevlig och charmig kille.

Nu lägger vi kantarellerna på hyllan igen tills nästa höst och ägnar vintern åt viktigare ting.

Fortsättning av kantarellsök helgen 20-21 september

Köpte några kantareller till i affären (har fortfarande inte hittat några ute i naturen, nu är det ju bara trattisar som finns i "våran" skog och de luktar säkert inte likadant som de gula. Den här gången plockade jag kantarellerna med påse på handen, utan att själv ta i svampen. Tessan fick sitta kvar inne medan jag kastade flera stycken i olika riktningar på vår baksida, som ser ut som en smärre djungel, träd och buskar överallt och massor av tjock mossa. Sen hämtade jag hunden och kommenderade "Leta kantarell". Tessan kastar sig iväg över mossan, under buskar och runt tallarna och på ett litet kick har hon hittat alla utom en liten en. Den tog lite längre tid att hitta, kanske för att den var såå liten. När hon hittat den sista svampen, tog jag den bara men berömde jättemycket och höll inne med godiset en liten stund, så vips - satte hon sig - och fick ALLT godis som var kvar. Det här verkar nästa föör lätt. Måste testa snart igen.

Kantarellsök 6-7 september 2008

September är ju en riktig svampmånad, så jag har börjat träna Tessan till kantarellhund. Första tillfället vi prövade var faktiskt redan för ett år sen, men det slutade med att hon hann sätta tänderna i kantarellen innan jag hann fram och kunde rädda den. Dessutom visade det sig att det inte var något riktigt kantarellår, så vi la projektet på is. Nu har vi satt igång igen och intresset var på topp. Köpte några svampar på ICA och la ut en kantarell och alldeles bredvid, en levergodis! på 3 olika ställen på gräsmattan. Inga som helst problem - hon fann dem direkt och jag hann plocka undan svampen medan hon tuggade på godiset. Gjorde om samma sak igen - samma fina resultat! Sista gången vi tränade blev det betydligt svårare - hon fick inte titta på när jag gömde kantarellerna och dessutom la jag inget godis bredvid utan jag slängde iväg svamparna lite på måfå här och där i en kohage - utan att trampa omkring där själv. Och hur gick det för Tessan? Jo, hon lyckades hitta allihopa på kommandot: "Leta kantarell"! Men det gäller att vara snabb med att hala upp levergodis DIREKT innan hon sätter nosen på kantarellen. Jättekul aktivitet, som vi ska träna mer på under hösten. Nästa svårighet blir att få Tessan att på nåt sätt tala om att hon har hittat kantareller, men det kommer vi till vid nästa träningstillfälle. Tipsen har jag fått ur boken "Kantarellsök med Hund" av Anders Hallgren och Marie Hansson Hallgren, Jycke Tryck.

2008, 23 augusti Ulriksdals Slottspark

Posin blev 2:a bästa veterantik med HP.
Contessa placerade sig på 2:a plats i jaktklassen

2008, 4 maj Jälla

Posin, 15 1/2 år 2:a bästa Veteran med HP. Här tillsammans med Allan, även han 15 år!
foto: Margareta Skaaret